Melnik e și destinație turistică dar și loc de oprire pentru cei care merg spre Grecia

Pentru că nu mai e mult și vor reveni întrebările despre locații în care să oprești pentru o noapte în drum spre Grecia, zic să scriu câteva rânduri despre unul dintre cele mai mișto locuri văzute de mine prin Bulgaria. Este vorba despre orașul Melnik. Cred că v-ați prins că este vorba despre Melnik din Bulgaria, că am zis și în titlu că este un loc bun pentru a te opri o noapte în drum spre Grecia…că dacă ar fi fost vorba despre orașul Melnik din Cehia, mergeam în altă parte…

Revenind la Melnik, pentru că nu e o destinație de weekend în Bulgaria că e cam departe de România, ci mai degrabă un loc numai bun de vizitat când ai nevoie să oprești pentru o noapte în drum spre Grecia sau de inclus într-un circuit prin sudul Bulgariei, să ne ocupăm puțin de partea asta cu punctul intermediar spre Grecia.

Din orașul Melnik până la Vama Kulata sunt vreo 20 și ceva de kilometri în funcție de ruta aleasă. Asta presupune că într-o jumătate de oră poți ajunge la vama Kulata și să ai șanse mici să prinzi o aglomerație foarte mare că în felul acesta, dacă oprești pentru o noapte în Bulgaria în drumul tău spre Grecia, poți ajunge în vamă după ce a trecut grosul celor care au plecat din România spre Grecia pe la 12-1 noaptea dar înaintea celor care pleacă la 4 dimineața. D-aia zic că Sandanski, Melnik sunt niște orașe destul de ok pentru a face oprirea aia de noapte în drum spre Grecia dar care să-ți ofere și ceva atracții turistice nu doar un hotel în care să dormi.

Booking.com

Acum, că s-a rezolvat cu drumul spre Grecia, Melnik, cel mai mic oraș din Bulgaria(da, sună într-un mare fel asta) se află la o distanță de 570 km de București, la poalele munților Pirin. Transpusă în timp, distanța asta ar însemna între 7 ore și cât poți tu să scoți cu mașina până în Melnik. Dar pentru ce oferă călătorului orașelul Melnik merită să bați atâta drum, are ce oferi dacă ne limităm fie și strict la partea gastronomică a vacanței pentru că străzile în pantă, pietruite, sunt flancate de taverne și restaurante în care, mândria locală, vinurile roșii de Melnik nu trebuiesc ratate. Legenda spune că unul dintre clienții fideli ai vinurilor de Melnik ar fi fost chiar Winston Churchill care ar fi cumpărat anual, până a venit războiul, câte 500 l de vin de Melnik.

Orașul este unul dintre cele mai vechi orașe din Bulgaria, a fost fondat în secolul al IX-lea și a trecut prin mai multe stăpâniri în funcție de războaiele ce au măturat colțul ăsta de lume de-a lungul secolelor. Așa se face că în diferite momente Melnik a aparținut fie celor două Imperii Bulgarare, Imperiului Otoman, Bulgariei, Rusiei și apoi din nou, în zilele noastre, Bulgariei. Apropo de dominația Imperiului Otoman asupra Bulgariei, o chestie destul de interesantă este legată de Melnik. Mă rog, de mănăstirea Rozhen. Mănăstirea Rozhen se află la câțiva câțiva kilometri de Melnik și este una dintre cele mai vechi mănăstiri din zonă și încă se păstrează în interiorul ei fresce originale, pictate pe la 1597. A supraviețuit unui incendiu destul de sever dar, chestia interesantă cu această mănăstire ar fi aceea că, deși Bulgaria a fost pașalâc turcesc (oficial Provincia Rumelia) parte a Imperiului Otoman, pe toată durata ocupației mânăstirea Rozhen a fost lăsată în pace să-și vadă de treburile ei. Și nu cred că lucrul acesta s-a întâmplat din cauza faptului că din exterior mânăstirea Rozhen arată ca o cetate medievală..

Alte lucruri interesante de văzut și de vizitat prin Melnik ar mai fi:

Piramidele de lut care străjuesc orașul. Acestea sunt rezultatul eroziunii și arată spectaculos. E de făcut traseu printre ele și de minunat de ce a reușit să facă timpul, vânturile și ploile. Traseul nu e greu, poate fi făcut de oricine așa că, dacă ajungeți prin Melnik, nu ratați ocazia asta.

Casa Kordopulov este un alt obiectiv turistic ce nu trebuie ratat dacă vizitezi orașul Melnik. Această casă istorică, acum muzeu, a fost construită în secolul al XVIII-lea de o un bogătan, Manolis Kordopulov de unde și numele. Altfel, că v-am zis că orașul este cunoscut pentru vinurile sale, Kordopulov ăsta era negustor de vinuri.

Cetatea Melnik este pentru pasionații de istorie și alte ruine un loc pe care să-l pui pe lista obiectivelor turistice de vizitat în caz că ajungi prin Melnik.

Cum ziceam, orașul Melnik are un aer aparte, o caracteristică deosebită a Melnikului fiind reprezentată de casele sale tradiționale construite din piatră. Multe dintre aceste case sunt bine conservate și sunt exemple remarcabile ale arhitecturii bulgare din perioada medievală. Treaba cu cel mai mic oraș din Bulgaria este, cumva, glumița care ține titulatura de oraș în picioare. Pentru că Melnikul are o populație de doar câteva sute de locuitori. Dar este una dintre atracțiile turistice ale bulgarilor…Pentru că au reușit cumva să-și conserve trecutul istoric și să dea o notă aparte orașului.

Deci, dacă aveți ocazia, dacă sunteți în drum spre Grecia sau chiar vreți să faceți un circuit prin Bulgaria că v-ați săturat de Veliko Târnovo, băgați orașul Melnik pe listă. Chiar aveți ce să faceți acolo.

Lasă un comentariu