Am vizitat Grotte di Castellana, una dintre cele mai frumoase peșteri din Europa

Cum ar zice fii-mea cea mică, am fost în Inima Muntelui. În fapt, nu era musai un munte, era mai degrabă un deal. Dar sub el, pe motiv de ceva râu preistoric, s-a format una dintre cele mai frumoase peșteri din Europa. Așa zic italienii… Cum nu am văzut la viața mea foarte multe peșteri, tind să le dau dreptate. Peștera din Castellana este cea mai frumoasă peșteră vizitată până acum. În concluzie, dacă te întrebi ce să vizitezi în Puglia, cred că trebuie musai să adaugi pe listă și peșterile Grotte di Castellana.

Grotte di Castellana-Puglia

Plecasem de acasă cu lecțiile făcut, Grotte di Castellana fiind în plan alături de Alberobello și Matera. Așa că după o încercare nereușită de a ajunge la Grotte di Castellana, încercare despre care am să vă povestesc într-un articol viitor, a doua oară ne-a ieșit. Și a fost impresionant. Cred că singurul minus al unei vizite la Grotte di Castellana ar fi acela că nu ai voie să faci fotografii, personalul peșterii fiind cu ochii pe toți cei care încercau să fure o imagine. Deci, m-am conformat, iar pozele vor fi de pe net în acest articol.

Cum ajungi din Bari la Grotte di Castellana

Așa cum ziceam, dacă te întrebi ce să vizitezi în Puglia, după ce ai văzut Alberobello, Matera și ce ți-ai mai setat tu pe listă, urmează peșterile. Ei bine, dacă vrei să ajungi să vizitezi aceste peșteri, cel mai bun loc din care poți porni ca și turist, este orașul Bari. Pentru a ajunge din Bari la Grotte di Castellana ai două variante. Una mai simplă și una ceva mai complicată, variantă ce presupune trenul până la Mola di Bari, așteptat o oră și luat apoi un autobuz către Grotte di Castellana. Recomand varianta simplă, cu autobuzul direct din Bari.

Astfel, autobuzul din Bari pentru Grotte di Castellana o să-l iei din stația de autobuz de pe strada Via Giuseppe Capruzzi, în spatele Gării Centrale. E ușor de ajuns, prin pasajul pietonal ce trece pe sub liniile de cale ferată. Nu știu dacă există și alte companii care fac transport către Grotte di Castelana însă recomand să cumpărați bilete de la Ferrovie Del Sud Est pentru că dacă prezentați biletul la vizitarea peșterilor din Castellana veți primi reducere substanțială când veți plăti biletele pentru vizitarea peșterii.

  • Biletul de autobuz Bari-Grotte di Castellana costă 2,9 euro.

Drumul de la Bari spre Grotte di Castellana este unul destul de frumos, livezi de cireși și măslini. Durează undeva la o oră și 40 de minute dar nu e plictisitor, ai ce să vezi pe drum. Autobuzul nu are capăt la Grotte, este autobuzul  ce merge la Alberobello și are stația la vreo 500 metri de peșteri.

  • Prețul unui bilet de acces în Grotte di Castellana costă 19,5 euro. Dar pentru că Grotte di Castellana are un parteneriat cu Ferrovie Del Sud Est, așa cum v-am zis mai sus, prezentați biletul de autobuz și veți beneficia de o reducere generoasă de 9,5 euro.
Grotte di Castellana-Grota Albă

De ce să vizitezi Grotte di Castellana

Grotte di Castellana este un ansamblu de peșteri, de origine carstică, situate în orășelul Castellana, la aproximativ 50 km de Bari. Spectaculozitatea și frumusețea acestor peșteri a făcut ca acest obiectiv turistic să fie unul dintre cele mai vizitate și importante atracții din Puglia. Traseul turistic prin peșteri are o lungime de 3.348 metri și coboară până la 122 metri adâncime de la suprafață. Temperatura este una plăcută, constant în jurul a 17°C. Accesul este destul de facil, nu ai zone umede pe traseu, nu există porțiuni foarte înguste sau alte zone periculoase, ai zone întregi unde mergi efectiv pe un fel de linoleum montat cu scop de protecție. În afară de traseul turistic, mai există și alte porțiuni ce sunt închise publicului.

Grotte di Castellana este un obiectiv turistic deschis tot timpul anului așa că indiferent de perioada în care ajungi în Puglia, poți să le vizitezi. Sunt două variante de traseu, un traseu scurt de 1 km care durează aproximativ 50 de minute și traseul principal, aproximativ  3 km. Recomand varianta lungă a traseului chiar dacă dureazăundeva la 2 ore… În timpul acesta ai ocazia să vizitezi toate obiectivele de pe traseu. 

Prima caverna a traseului este cea mai mare, numita La Grave(Mormantul) și este singura grotă ce are  legatura cu exteriorul fiind totodată și intrarea în peșteri. Are niște dimensiuni impresionante… 100 m lungime, 50 m lățime și ajunge la 60 m adâncime. Ai detoate aici, stalactite, stalagmite, perdele și cristale de diferite forme și dimensiuni și chiar ceva vegetație pe unele zone în care lumina soarelui le atinge. Inițial, înainte de 1938 când a fost explorată pentru prima oară de speologul  Franco Anelli, aceasta era o prăpastie foarte greu accesibilă. Acum, intrarea în peșteră se face pe niște scări iar ieșirea cu liftul… 

Din ce povestea ghidul și traducea soția, în timp, au tot săpat și lărgit căile de acces dintre aceste grote, așa s-a ajuns la traseul de 3 km. Dacă prima grotă se numește La Grave, și următoarele pesteri au un nume: Lupa, Monumenti, Civetta, Madonnina, Altare, Precipizio, Corridoio del Deserto, Colonna rovesciata, Corridoio Rosso, Cupola. Nimic de zis, tot traseul prin peșteră e wow, ceva de neratat însă, cireașa de pe tort, cea mai frumoasă pesteră este ultima… Grotta Bianca (Peștera Albă). Aici totul e într-un mare fel…totul alb, de vis. Chiar și pentru atâta lucru merită să vizitezi Grotte di Castellana. 

Prima cavernă-La Grave

Pentru mai multe detalii despre Grotte di Castellana, dă un ochi și pe site-ul oficial. Altfel, păreri despre Grotte di Castellana negative, în afară de faptul că nu ai voie să faci fotografii că cică blițiul aparatului foto afectează stalactitele, chiar nu cred că vei găsi. Poate faptul că ghizii vorbesc doar în italiană… dar nu e panică, intuitiv, ca român, înțelegi despre ce e vorba.

În afară de peșteri mai există și un muzeu al peșteri pe care noi nu l-am vizitat dar și o întreagă industrie conexă…magazine și tarabe cu suveniruri, un parc cu mese și bănci pentru picnic, terase, restaurante și desigur, magazine cu înghețată.

5 thoughts on “Am vizitat Grotte di Castellana, una dintre cele mai frumoase peșteri din Europa”

  1. Pingback: Am fost la Alberobello să vedem căsuțe trulli – travelman.ro

  2. Mersi mult pentru informații!!
    Sunt de mare ajutor. Plecam si noi in Bari. Stiam in mare ce vrem sa vizitam, dar imi sunt de mare ajutor informatiile legate de transport, bilete, etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *