5 dintre cele mai frumoase gări din lume

E plin internetul de topuri, de articole despre orice minune există pe lumea asta. Ei bine, fără a fi musai un top, mai lansez și eu azi un articol despre cele mai frumoase gări din lume. E subiect, că unele gări sunt adevărate opere de artă și printre miliardele de suflete ce trăiesc pe planeta asta sunt o mulțime care au ca scop de călătorie să vadă printre altele și cele mai frumoase gări din lume. Ideea a plecat de la o observație a cuiva în legătură cu imensitatea lui Milano Centrale, Gara Centrală din Milano. Pentru că am văzut cu ochii mei cum arată gara centrală din Milano și a fost impresionant, până la a căuta pe internet cele mai frumoase gări din lume a mai fost doar un pas. Și surpriză, printre cele mai frumoase gări din lume se regăsește și Milano Centrale.

Cum e de așteptat, frumusețea e văzută de fiecare cu alți ochi așa că e destul de relativă. Tot așa și cu gările… Așa că, după ce am răsfoit la repezeală vreo câteva articole în engleză despre  cele mai frumoase gări din lume, mi-am ales și eu vreo cinci gări care mi-au plăcut. Deci, mai jos vreo 5 dintre cele mai mișto gări în care mi-aș dori să ajung. Sunt gări din totă lume și va fi greu să le văd cu ochii mei în viața asta dar aia e, mai visăm și noi…

Încep cu Milano Centrale, singura gară în care am fost și pe care am regăsit-o în topurile ale despre cele mai frumoase gări…

Gara din Milano

Dată în folosință în 1931 Gara Centrală din Milano este a doua gară ca mărime din Italia din punct de vedere al numărului de călători după gara din Roma. Arhitectul a fost un anume Ulisse Stacchini in 1912 și proiectul s-ar fi numit, pe românește, Catedrala Mișcării. Adevărul este că da, chiar arată a catedrală.

Gara Liège-Guillemins

Gara asta arată foarte sf ca să zic așa. Cumva, mă uit la poze cu gara asta din Belgia și-mi fuge gândul la Valencia. Dar na, arhitectul care a proiectat gara din Liege,  Santiago Calatrava, e vinovat și pentru podul Alameda și pentru Ciutat de les Arts i les Ciències din Valencia. Deci, se explică. În altă ordine de idei, gara din Liege arată așa de prin 2009 acum fiind la a treia renovare.

Gara Kanazawa Japonia

Despre trenurile japoneze a auzit toată lumea dar mă gândesc că unul ca mine care nu e musai pasionat de cultura joponeză, de arhitectura lor (că nu o înțeleg) când dai căutare după cele mai frumoase gări și-ți cad ochii pe gara Kanazawa  nu poți decât să zici WOW!!!

Gara São Bento – Porto/Portuglia

De afară gara São Bento din Porto nu ai zice că e musai wow, în cazul acestei gări, motivul pentru care pare să se regăsească prin multe dintre articolele despre cele mai mișto gări din lume este interiorul. Gara São Bento din Porto este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO și un monument național al Portugaliei. Ce a dus la acest lucru, dincolo de clădirea veche în cvare funcționează gara efectivă sunt picturile murale care descriu istoria Portugaliei.

World Trade Center Transportation Hub – New York

Exact, ce se vede în poza de mai sus este o GARĂ. Mă uitam la ea și oricât de novice aș fi eu, mă gândeam la  Santiago Calatrava, arhitectul care a făcut și gara din Liege. Gara World Trade Center Transportation Hub a fost construită între 2014-2016 și se vrea a fi și un omagiu adus celor ce și-au pierdut viața în atentatele din septembrie 2001.

Cam asta ar fi pentru azi. Ideea este alta, că, tot căutând imagini cu gările aste mișto, am găsit atât de multe încât mergea făcut un articol nu cu 5 dintre cele mai frumoase gări din lume așa cum am făcut eu…ci, măcar mai multe articole cu cele mai frumoase gări din diferite țări. Bine, presupun că există cineva nișat pe gări, cineva mult mai pasionat decât mine și cu chef de scris. Altfel, după articolul ăsta am rămas cu două chestii: Santiago Calatrava și gara São Bento. Despre arhitect o să mai scriu, că-mi place stilul lui. Gara din Porto o pun pe listă scurtă. Altfel, da, cred că articolul ăsta merge la categoria De ce călătorim… Păi nu vezi cum arată gările de mai sus? Nu-i ăsta un motiv să pleci de acasă?

2 thoughts on “5 dintre cele mai frumoase gări din lume”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *