Am fost în Plovdiv și mi-a plăcut

De lene și din alte motive nu am mai scris nimic pe aici. Ar fi fost de povestit câte ceva dar aia e, revenim acum și până la următoarea pauză, mai postăm una alta. așa cum zice și titlul, am fost în Plovdiv, Bulgaria. Fostă capitală europeană în 2019, orașul Plovdiv are ce să ofere din punct de vedere turistic pentru un week-end prelungit. Așa s-a făcut că am beneficiat de ziua liberă de Sf. andrei, de 1 Decembrie și de sâmbăta și duminbica ce le-au urmat și ne-am dus până la Plovdiv. Ceea ce vă recomand și vouă că nu o să vă pară rău…

preg[tiri de craciun plovdiv

Nu o să lungesc prea mult articolul pentru că ieșirea asta a fost mai complexă, a fost combinată cu petrecerea firmei ce s-a ținut pe undeva pe lângă Kazanlăk, la Kings’ Valley Medical & Spa Hotel, unul dintre cele mai mișto hoteluri de 5 stele din Bulgaria în care am stat. Păcat de amplasare ca să zic așa… În fine, ideea excursiei la Plovdiv a fost următoarea:

Pentru că bulgarii mei au pus petrecerea de Crăciun fix în primul week-end din decembrie, că na, e complicat cu cazare de 5 stele pentru aproape 100 de oameni, pentru a nu rata zilele libere pe care le plănuisem deja cu familia, am mai vorbit cu doi prieteni și ne-am dus spre Plovdiv. Eu am stat cu ei joi și vineri până pe la ora 14 când mi-am luat bagajele și m-am mutat la 5 stele pentru evenimentul organizat de firmă. Fetele au rămas în Plovdiv cu celelalte două familii și ne-am întâlnit duminică în Kazanlăk. Ne-am plimbat și aici puțin prin oraș, am mâncat la unul dintre cele mai apreciate restaurante din oraș și am pornit spre casă.

amfiteatrul roman din plovdiv

Revenind la Plovdiv, orașul chiar este mișto de vizitat și o să revin pentru un tur complet în viitorul nu foarte îndepărtat. Altfel, cât m-am plimbat eu prin Plovdiv, orașul m-a impresionat. Dincolo de faptul că e plin de cazinouri, la capitolul infrastructură turistică, bulgarii ne-au cam luat. Foarte bine organizați, au știut să scoată în față, să promoveze ruinele de le au prin oraș. Da, noi nu avem pe nicăieri un anfiteatru roman…dar ei au profitat la maxim de ce le-a lăsat istoria. Și nu e vorba doar de anfiteatrul roman din Plovdiv, e vorba de tot ce presupune turism, de la cazare la mâncare.

Că tot veni vorba de cazare în Plovdiv, noi am închiriat câte un studio de la băietzii ăștia, Best Guest Apartments Plovdiv. Cazare super ok,au ăștia vreo 27 de apartamente într-un imobil din Centru. Calitate/preț bună, cazare în centrul orașului Plovdiv, parcare subterană pentru care am mai plătit 10 leva/zi. Asta așa, că e greu cu parcarea în centrul Plovdivului și oricum trebuie să plătești în cazul în care găsești loc de parcare.

Mâncarea în plovdiv e peste tot, nu ai cum să te culci cu burta goală în orașul ăsta. Și e ieftin raportat la alte destinații turistice. Găsești de mâncare pentru toate gusturile, singura problemă cu mâncatul în centrul Plovdivului fiind aceeia că e mai greu să găsești restaurante care să ofere un spațiu suficient de mare la interior. Noi eram 11 persoane și chiar a fost complicat. Alternativa era la terasă afară, la căldură dată de arzătoare…dar parcă nu am vrut să-i tentăm pe copii să pună ghearele la flacără. dar ne-am descurcat, ne-am proptit joi seara la turci. N-a fost chiar ca in Turcia dar a fost pe aproape. Vreau să zic că am mâncat în Plovdiv una dintre cele mai delicioase adana kebab din viața mea. Știu, poate părea dubios că am mâncat turcisme în Bulgaria…

Printre obiectivele turistice din Plovdiv, la următoarea revenire aici, nu vreau să ratez moscheea Dzhumaya, sau, cum i-ar zice turcii, Cuma Camii. Acum era închisă dar, pe viitor, sper să o pot vizita și din interior nu doar din exterior.

Tot la capitolul mâncare, mâncare în restaurantele din Bulgaria, nu am înțeles niciodată de ce la restaurantele Happy este mereu coadă. Bine, înțeleg…dar de ce ai sta afară în frig și câte o oră să aștepți să se elibereze o masă. Cât am stat cu ai mei în Plovdiv unde sunt două restaurante Happy, a fost înaintată ideea de a mânca la happy…Primul era plin și unii așteptau la ușă o masă. Am trecut mai departe, în drum spre cel de-al doilea restaurant Happy din Plovdiv cu un telefon în prealabil, pentru rezervare. Au râs ăia de noi când le-am zis că vrem masă de 11 persoane :)). După ce am plecat din Plovdiv și i-am lăsat, au mai băgat o fisă…au așteptat vreo 40 de minute că poate, poate…au sfârșit la un Pizza Lab, unde copii s-au bucurat maxim că și-au făcut singuri pizza.

În altă ordine de idei, pentru că mi-a plăcut puținul pe care l-am văzut în Plovdiv, voi reveni…că nici fetele nu au reușit să vadă tot. Eu m-am retras după ce am vizitat Marea Bazilica Philippopolis. Foarte mișto prezentarea și modul în care bulgarii scot în evidență moștenirea istorică.

mozaic Bazilica Philippopolis din plovdiv

Ca și concluzie personală, dacă nu ați fost prin Plovdiv, chiar este de mers. orașul are de toate… obiective turistice, istorie, ceva amestec cultural, mâncare bună, cazare bună și, peste toate astea încă este o destinație ieftină.

Booking.com

Lasă un comentariu