Știu că principalele atracții turistice din Halkidiki sunt tavernele și apoi plajele dar, pentru cei care mai vor și altceva de la o vacanță în Halkidiki, v-aș recomanda și o vizită la peștera Petrolana. Da, surprinzător, în Halkidiki există o peșteră și este foarte frumoasă. Așa că dacă ajungeți prin Halkidiki vara asta și aveți nevoie de o zi în care să faceți și altceva decât plajă, bere și taverne, puteți vizita peștera Petrolana. Știu că majoritatea alegeți când mergeți în Halkidiki cazare pe unul dintre degete dar e simplu de ajuns la peștera Petrolana din Halkidiki, puneți pe google maps Petrolana Cave și ajungeți destul de repede din orice colț al celor două degete ale peninsulei Halkidiki.
Pentru cei care vor să viziteze peștera Petrolana din Halkidiki, aceasta se află la o distanță de vreo 80 kilometri de stațiunea Neos Marmaras (un reper bun, undeva pe la jumătatea degetelor). Asta așa, să aveți o idee despre locul în care se află peștera Petrolana față de cele mai populare stațiuni din Halkidiki. Altfel, pe motiv că Grecia este țara cu cele mai multe peșteri,grote și alte hrube din lume, era imposibil să nu existe o peșteră și în Halkidiki. Mai sunt câteva peșteri prin Halkidiki dar cea mai celebră și frumoasă peșteră din Halkidiki rămâne Petrolana. Și vă explic și de ce.
În peștera Petrolana a fost găsit un craniu uman al unui individ ce și-a trăit viața acu vreo 700.000 ani. Da, șapte sute de mii de ani! N-o să vedeți în peșteră căpățâna lui Archanthropus, craniul încă este cercetat pentru că este considerat de către antropologi ca fiind primul și cel mai vechi craniu cu trăsături europeoide. Aici sunt ceva controverse, unii zic că nu ar avea chiar atât, că ar avea o vechime pe undeva în jurul a 300.000 ani. Controversa asta încă e de actualitate, că dacă vechimea craniului descoperit în peștera Petrolana ar fi de 700.000, ar cam combate serios originile africane ale omului european. Oricum, ca o idee, oasele găsite în Bulgaria, în peștera Bacho Kiro, au o vechime de 43.000 ani.
De aici și celebritatea peșterii. Tot pe date d-astea controversate legate de peștera Petrolana din Halkidiki ar mai fi și cele legate de urmele celui mai vechi foc aprins de o ființă ce ar semăna a om… Astea sunt vechi de un milion de ani. Dar chestiile astea interesante le găsiți la fața locului dacă vizitați peștera Petrolana.
Ca idee, noi am vizitat peștera Petrolana înainte să fie închisă pentru modernizare în 2018, modernizare ce a durat până în primavara lui 2024. Aș fi scris despre această peșteră mai devreme dar încă era închisă. Apoi am uitat… Acum, am verificat programul peșterii, este deschiză publicului după ce grecii au cheltuit peste un miliard de euro pentru modernizarea acesteia. Mie mi-a plăcut și atunci deși nu era foarte bine iluminată, probabil că acum este și mai mișto. D-aia zic că dacă ajungeți prin Halkidiki ați face bine să vizitați peștera asta dar și muzeul de lângă. Un bulet de intrare în peștera Petrolana este 8 euro. Muzeul peșterii se vizitează în același preț.
Altfel, pe lângă ce v-am zis că s-a descoperit în peșteră, o să vedeți o grămadă de fosile printre cele mai impresionante fiind cele de urs de peșteră și hienă( în muzeu erau și ceva fecale de hienă fosilizate și erau copiii foarte amuzați de treaba asta). Asta pe lângă stalactite și stalagmite impresionante. Temperatura în peșteră e de 16-18 grade așa că n-ar fi rău să aveți și o bluză la voi. Deci, planul e simplu…lasați plaja și taverna, urcați în mașini și d-ați o fugă la Petrolana. Chiar merită…
Au trecut ceva ani de când am vizitat peștera Petrolana din Halkidiki așa că nu vă mai fac o descriere exactă, mai ales că așa cum v-am zis, s-au făcut ceva lucrări la peștera asta. Dar știu că mi-a plăcut și cu proxima ocazie, dacă ajung prin Halkidiki pun și pestera Petrolana pe listă.