Novi Sad e de vizitat

În caz că ai chef de o vacanță prin Balcani, Novi Sad e de vizitat. În principiu, de când cu Uniunea Europeană, noi, poporul român am cam uitat lucruri despre poporul frate și prieten de peste Dunăre. Am rămas cu frații bulgari, pe sârbi îi cam ignorăm că au internetul scump, nu sunt în UE, sunt pro-ruși și mai multe motive….unul dintre acestea fiind și acela că nu au mare la care să mergem. Altfel, Serbia e rămasă cumva doar o țară de tranzit pentru cei ce merg la muncă în Italia și pentru cei care merg la mare în Croația sau chiar Grecia dar vin dinspre Cluj. Cumva, chiar și pentru cei care tranzitează Serbia, locul în care cei mai mulți dintre conaționalii noștri aleg să facă pauză este Belgrad, capitala Serbiei. Noi am ales să ne oprim în drum spre Italia în Novi Sad, oraș ce este cumva, a doua variantă pentru o oprire de o noapte în Serbia. Cumva, chiar dacă la nivel de obiective turistice ar fi sub Belgrad, are avantajul că este mult mai aerisit și dacă ești pe drum, faptul acesta contează. Al doilea aspect ține de partea financiară, găsești cazare mai ieftină în Novi Sad decât în Belgrad.

Deși oprirea noastră a fost scurtă și a mai venit și o ploaie peste noi, am apucat să dăm o scurtă plimbare prin Novi Sad. Cumva, concluzia este că în caz de chef de vizitat Serbia, Novi Sad este o destinație ce trebuie musai să se afle pe listă. Chit că ești în tranzit prin Novi Sad și nu ai foarte mult timp la dispoziție, vei avea parte de o surpriză plăcută în centrul vechi al orașului. Orașul e viu, e plin de turiști și, cumva, poți uita ușor că te afli în Serbia. Apropo de asta, pe vremuri, Novi Sad era cunoscut și ca Atena sârbească. Nu mă pronunț pe treaba asta, n-am vizitat Atena până acum…Dar mi-a plăcut în Novi Sad.

Mi-ar fi plăcut să avem suficient timp la dispoziție să vizităm și Cetatea Petrovaradin dar cum nu a fost timp, rămâne pe altădată. Altfel, ne-am învârtit puțin prin centru vechi al orașului, am mâncat ceva și am fugit repede la cazare că a venit ploaia peste noi. Însă, așa cum ziceam și în titlu, Novi Sad e de vizitat, cred că ai ce face o zi două pe acolo. De o fi să mai ajung prin zonă cu siguranță o să-i acord mai mult timp.

Chestia asta de mai sus mi-a plăcut mult. Nu am reușit eu să fiu mare fotograf dar genul ăsta de artă mi-a plăcut mereu. Și am pozat de fiecare dată așa ceva…Cândva, sper să adun toate pozele astea și să le pun într-un articol.

2 thoughts on “Novi Sad e de vizitat”

  1. Am avut privilegiul să vizitez acest oraș frumos și vibrant în urmă cu câțiva ani, și pot spune cu certitudine că Novi Sad este un loc absolut de vizitat!

    Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale acestui oraș este atmosfera sa prietenoasă și plină de viață. Oamenii din Novi Sad sunt primitori și deschiși la interacțiune, ceea ce face călătoria să fie cu adevărat specială. Centrul vechi al orașului, cu clădirile istorice și străzile pietruite, are o atmosferă boemă și oferă o mulțime de opțiuni pentru cumpărături, gastronomie și divertisment.

    Nu poți să vizitezi Novi Sad fără să treci pe la cetatea Petrovaradin. Această fortăreață impresionantă oferă nu doar o istorie bogată, ci și priveliști uimitoare asupra orașului și a Dunării. Este, de asemenea, locul legendarului festival EXIT, care atrage mii de tineri din întreaga lume în fiecare vară.

    Mâncarea și băutura din Novi Sad sunt de asemenea de neuitat. Poți încerca mâncăruri tradiționale sârbești în restaurantele locale sau să savurezi o cafea pe una dintre terasele cochete ale orașului.

    În concluzie, da, Novi Sad merită cu adevărat să fie vizitat. Este un loc cu o istorie bogată, o cultură vibrantă și oameni minunați. Indiferent dacă ești interesat de istorie, artă, muzică sau doar de relaxare, Novi Sad oferă ceva pentru fiecare călător.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *