Dacă te întrebi de ce să mergi la Alberobello și ce poți să faci pe acolo, răspunsul e simplu. Mergi pentru că ești turist și faci ce fac turiști: se plimbă pe străduțele pietruite, se minunează de arhitectura specifică și de aspectul căsuțelor trulli cu acoperișurile lor țuguiate, manâncă și bea la una dintre tavernele din oraș…face poze pentru rețele, cumpără un suvenir, mai adaugă niște amintiri dintr-o călătorie. Cumva, ai ce să faci o zi în Alberobello, picioarele să te țină, că locația te bagă automat în modul vacanță.
Am ajuns în Alberobello din Bari cu autobuzul. Poți lua autobuzul din stația de autobuz din strada Via Giuseppe Capruzzi, stația Largo Sorenttino. Prețul unui bilet de autobuz Bari-Alberobello costă 4,30 euro. Autobuzul ajunge la Alberobello într-o oră și zece minute cu excepția celor care fac ocol și pe la Grotte di Castellana, autobuze ce au un traseu o idee mai lung cu vreo 15-20 de minute. Nu cred că deranjează pe cineva acest lucru, drumul este frumos, ai ce să vezi…și oricum, ești în vacanță :))
Altfel, pentru că la întoarcere nu am dibuit de unde putem cumpăra bilet de autobuz pentru întoarcerea la Bari, ideal ar fi să comanzi biletul on line. Noi nu ne-am gândit la treaba asta și, din informațiile de la diverși, am ajuns cumva în Gara Alberobello fix când a ajuns și trenul de Bari. Și ne-a întrebat Nașu unde vrem să ajungem…și așa ne-am întors cu trenul. Mai scump puțin, biletul de tren a costat 5,10 euro de adult, copii mergând gratis. Dar nu era aglomerat de loc, doar noi și încă vreo 4 persoane în vagon. Pe când la autobuz, de unde la plecarea din Bari lumea aștepta ordonat la coadă să urce în autobuz, aici era o grămadă ordonată și nu știu dacă reușeam să urcăm în primul autobuz.
Nu știu, poate ar trebui să zic câteva lucruri despre istoria orașului Alberobello, să povestesc despre motivul pentru care italienii din zonă construiau casele trulli din piatră și pentru ce le dădea forma asta care acum a ajuns să atragă atâția și atâția turiști din întreaga lume.
Ideea este că vei vedea căsuțe trulli prin toază regiunea Puglia, nu doar în Alberobello. Aici, în mica localitate din sudul Italiei a rămas doar cea mai mare aglomerare de astfel de construcții, orașul Alberobello numărând aproximativ 1500 de astfel de căsuțe motiv pentru care este inclus în patrimoniul UNESCO. Cele aproximativ 1500 de astfel de construcții datează din secolele 18 și 19 însă povestea lor merge mai departe în istorie. Cumva, este acceptată varianta în care, pentru a evita plata taxelor, prin secolul al XVI-lea, contele Acquaviva, un landlord local, și-a adus aici muncitorii și i-a cazat în acest tip de case. Construcțiile erau considerate provizorii și astfel contele nu mai plătea taxe, acesta fiind și motivul pentru care localitatea a fost recunoscută doar pe la 1800.
Acum nu mai locuiește aproape nimeni în orașul trullilor, majoritatea construcțiilor au fost transformate în magazine, muzee, restaurante și mai nou, în spații de cazare pentru turiști. Da, poți să închiriezi în regim hotelier o căsuță trulli. Cred că e pitoresc… altfel un lucru este clar dacă vrei să experimentezi o noapte într-un trulli…n-o să ai nevoie de aer condiționat indiferent de cat de cald este afară.
Caută Cazare Alberobello
Că tot ziceam mai sus că unele căsuțe trulli au fost transformate în muzeu, această ultimă poză este de la un astfel de muzeu. Trullo Sovrano unde am plătit 2 euro de adult și 1,5 euro de copil pentru a vizita un trull din ăsta. Cumva, cred că prețul a fost cam mare pentru ce avea de oferit, dar na, nu intri zilnic într-un trulli din ăsta. Și până la urmă d-aia călătorești…să vezi și alte lucruri.
E si pe lista mea. O sa ajung acolo probabil la toamna, daca nu ma dau pe Spania ca nu se mai poate.
Chiar e mișto, dacă mergi și fără copii … o să ai timp să-l vizitezi mai pe’ndelete >))