De vizitat peștera Bacho Kiro, aproape de Veliko Tarnovo

La vreo jumătate de oră cu mașina de Veliko Tarnovo se află una dintre cele mai mișto și mai vizitate peșteri din Bulgaria. Așa că dacă te întrebi ce să faci dacă mergi la Veliko, uite, poți vizita peștera Bacho Kiro. Bine, poți merge să vizitezi Bacho Kiro din orice alt punct, dar eu ziceam așa, că Veliko e o destinație destul de populară și lumea mai caută informații despre ce să vizitezi în zonă. Peștera și-a primit numele după un revoluționar bulgar, Kiro Petrov Zanev, om din zonă, unul dintre liderii unei revolte împotriva ocupanților otomani. Desigur, după revoltă, omul a fost prins și spânzurat… dar asta nu are treabă musai cu peștera mai departe de faptul că autoritățile bulgare au numit o peșteră după numele său. Se mai întâmplă…

Revenind la peștera Bacho Kiro, v-am zis, e la jumătate de oră de Veliko, lângă mănăstirea Dryanovo, pe cursul râurilor Andaka și Dryanovo. Peștera e destul de spectaculoasă, e de vizitat, mai ales că în peșteră veți descoperi ceva inedit. Peștera e plină de bani. La propriu. Pentru că în timp, toți cei care au pătruns în peștera Bacho Kiro au lăsat în urmă ceva mărunțiș. Cezara era fascinată de lucrul ăsta… Wow, câți bani!!! Și întradevăr, peste tot sunt bani… am mai lăsat și noi niște lei, niște stotinka.

Ca să ajungi la intrarea în peșteră, treci de manăstirea Dryanovo, mai treci peste un podeț, mai admiri o cascadă, te mai uiți lung la canion, mai urci niște trepte. Și apoi scoți banii, plătești și intri în peșteră. Atenție că este o peșteră cu o umiditate destul de ridicată și s-ar putea să apreciați răcoarea dacă alegeți să vizitați peștera pe timp de vară dar nu ar strica să aveți la voi și ceva mai gros de îmbrăcat. Și musai o lanternă pentru că, deși iluminată electric, peștera are destule cotloane ce ar merita mai multă lumină. Altfel, trebuie să fiți atenți cum pășiti…că e destul de alunecoasă.

Acum câțiva ani, niște antropologi din Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluţionară din Leipzig au făcut publice niște rezultate ale unei descoperiri din peştera Bacho Kiro. Cumva, în urma acestor descoperiri, iar ne-au loat bulgarii: Cică s-au găsit în peștera Bacho Kiro  niște resturi ale omului modern asociate cu unelte de piatră caracteristice începutului Paleoliticului superior și zic ăștia, cercetătorii, că astea ar fi cele mai vechi oase fosile de om modern cunoscute la latitudini medii în Eurasia. Datate prin metoda radiocarbonului oasele de la Bacho Kiro ar fi vechi de 43.000 – 46.000 ani, și e destul de clar că exista ceva legături între omul modern și omul de neandertal. Asta așa, că până să apară rezultatul cercetărilor de la de la Bacho Kiro, cele mai vechi resturi de om modern din Europa erau unele de la noi, găsite prin Peștera Oaselor.

Dar cum pe noi ne pasionează mai mult partea asta turistică, cred că merită să faci un efort și să vizitezi peștera Bacho Kiro. Nu e Grotte di Castellana dar merită, că e atracție. Deși din totalul de peste 3000 m sunt amenajați pentru vizitare undeva la 700 m, ai timp să treci prin diverse zone ale peșterii. Și ai cu denumire, că așa-i stă bine unui obiectiv turistic… Sala de primire, Sala tronului, Tronul lui Bacho Kiro, Prințesa adormită, Piticii, Patinoarul urșilor, Fântâna, Altarul de sacrificii.

Noi am vizitat peștera cu copii cu vârste între 3 și 8 ani și nu au fost probleme, peștera este destul de sigură din punctul acesta de vedere. Au ieșit cam plini de noroi pe picioare…dar le-a plăcut.

Altfel, după ce ai vizitat peștera, te poți aventura în sus pe muntele în care este săpată peștera, sunt poteci amenajate. Vei ajunge în câteva locuri foarte frumoase. Apoi, dacă mai ai timp și chef și cu siguranță te-a luat foamea, chit că vei fi tentat să te așezi la prima masă, mai fă un efort și mai condu vreo 20 km până în satul Bojentsi. Vei găsi un sat de poveste cu multe restaurante unde garantat vei manca mai bine, mai ieftin și mai liniștit decat dacă ai face acest lucru lângă peștera Bacho Kiro. Dar despre satul Bojentsi, data viitoare..

Un comentariu la „De vizitat peștera Bacho Kiro, aproape de Veliko Tarnovo”

Lasă un comentariu