Șpriț de vară în ulcică de lut

Știam că pe undeva, printr-un pod, există ceva bun, pus deoparte dar de care uitasem. Și week-end-ul acesta m-am apucat de cotrobăit după altceva. La ce e în podul ăla era culmea să găsesc ce căutam. Dar a meritat încercarea, am găsit ceva mai bun. Ceramică. Lut… Staț liniștiți, nu e Gumelnița, nu e Cucuteni. Nici măcar ceramică de Horezu nu este… Dar chiar nu contează, scopul acestor vase din lut este unul foarte pragmatic… Faci șpriț în ele. Dacă n-ai făcut până acum un șpriț în ulcică de pământ, acum e momentul…și o să mă pomenești.

Altfel, dacă v-am făcut poftă de șpriț în ulcică de lut, vedeți că sunt vreo două tipuri de astfel de recipiente. Fără a fi expert în cermică, zic doar că unele ulcele din lut sunt smălțuite. E, alea nu sunt bune pentru șpriț, smalțul ăla împiedică vinul să interacționeze cu lutul ars și nu dă savoarea necesară. Acu, sunteți băieți mari, nu vă explic cum să faceți șprițul, v-am zis doar că, dacă aveți ocazia să aveți prin casă o ulcică din lut, nesmălțuită, iese un șpriț genial în ea. De pus la șpriț v-aș recomanda o Fetească Regală de la Cramele Recaș. Dar na, voi știți cel mai bine ce vă place, eu d-asta am avut la îndemână și atât s-a putut…

Altfel, că tot suntem pe blog de vacanță și timp liber, contextual, acum niște ani când am fost în Serbia & Muntenegru, am avut în portbagaj o astfel de ulcică de lut. Cum nu mai aveam de condus, cum scoteam ulcica și ne apucam de treabă… ceea ce vă doresc și vouă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *