Uneori mai am câte o curiozitate. Azi, curiozitatea a fost stârnită de uoamenii de la radio…că punctau ei ceva legat de thanksgiving și s-a ajuns la curcani. Așa, de la distanță, s-ar părea că curcanul e pentru americani cam ce este mielul pentru noi… În fine, ideea este că deși știam că în Estados Unidos încă trăiesc curcani sălbatici, m-am trezit căutând pe internet informații despre curcanii sălbatici din America. Concluzia este că internetul american este plin de informații despre curcanii sălbatici. Și uite așa am aflat că sunt 5 rase de curcani sălbatici:
- Curcanul de Est
- Curcanul Osceola
- Curcanul Merriam
- Curcanul de Rio Grande
- Curcanul Gould
- Curcanul Ocelat(aici am căutat să vad ce înseamnă ocelat. Cică cu pete)
Nu știu cât ne afectează pe noi treaba asta cu curcanii dar la americani e treabă serioasă. Cică, pe la 1700 și ceva, Benjamin Franklin, unul dintre Părinții Fondatori ai Statelor Unite ar fi propus ca animal național curcanul….că erau mulți și gustoși. Bine că nu s-a adoptat că la ce forță a devenit America ar fi fost cam dubios un curcan pe steagul american. Așa că e mai bine cu vulturul ăla… Dar să nu divagăm, să stăm pe subiect…
Bun, curcanul este o pasăre originală din America de Nord. Pentru că țară mare cu multe zone sălbatice, chit că a fost vânat în draci, curcanul încă trăiește în sălbăticie în toate statele americane, mai puțin în Alaska. Se estimează că în Statele Unite ale Americii populația de curcani sălbatici ar fi de de vreo 6-7 milioane capete.
Altfel, statul cu cea mai mare populație de curcani sălbatici cică ar fi statul Texas. În statul ăsta ar trăi în sălbăticie aproximativ 500 000 curcani sălbatici. Bine, și curci….
Deși majoritatea americanilor bagă de Thanksgiving curcan din comerț, d-ăla mare cu detoate crescut în ferme de curcani, americanul adevărat se urcă în truck-ul lui și merge în sălbăticie să-și vâneze singur curcanul. #tradiție. Ideea asta cu vânatul curcanilor sălbatici în America era să se lase cu exterminare totală…că na, carne ieftină, multă și bună…Deci, în 1972, un grup de vânători și conservatori ai vieții sălbatice au format National Wild Turkey Federation (NWTF). Scopul federației a fost de a conserva habitatul, de a conserva populațiile de curcani sălbatici și de a reintroduce curcanii în fostele teritorii unde deja erau rara avis. NWTF folosește, de asemenea, vânătoarea ca mijloc de control al populațiilor de curcani. Ca orice specie, curcanii pot fi dăunători dacă depășesc capacitatea ecosistemului local de a-i susține. Vânătoarea controlată și conservarea habitatului au permis creșterea populațiilor de păsări.
Cam asta ar fi despre curcanii sălbatici din America. Ar fi multe de scris pe subiect dar cum am zis și aici, cum mă macină o curiozitate, o să mai pun de câte un articol de genul acesta.
Până una alta, că tot se apropie Crăciunul, vorbeam zilele trecute cu niște prieteni și am ajuns la tradiționala de Crăciun. Și unul, foarte informat pe zona asta de potol a punctat o chestie legată de carnea de curcan. Cică consumul de carne de curcan este în creștere în România. Asta că este o carne mai ușoară decât carnea de porc care mai are și prostul obicei de a se scumpi în preajma Crăciunului.
Personal, nu mă dau în vânt după carnea de curcan. Mai mâncam când eram mic, aveau ai mei la țară mereu câteva curci prin curte. Dar într-un final au renunțat la ele, că era nevoie de spațiu și mâncau destul de mult.
La mine se fac sarmale din carne de curcan. Sunt grozave!
Si ai mei mai fac însă, eu, fan porc, nu mă dau în vânt după ele. Dacă stau bine să mă gândesc, nu sunt foarte mare consumator de carne de pasăre. Prefer oricând un porc sau o vită.