Frumos la Matera, e de vizitat…

matera, chiesa del purgatorio

Mai e un pic și se face anul de când am vizitat Matera și un articol strict acestui minunat oraș săpat în piatră nu am mai apucat să făc că nu știu de ce, m-am luat cu altele. Am amintit una alta despre Matera când am povestit despre neamțul stabilit în Matera, artistul cu care am stat la povești câteva minute bune însă, nu am avut un articol dedicat acestui oraș din sudul Italiei. Nu știu dacă mai este oportun la acest moment un articol dedicat strict Materei, mai degrabă aș lăsa doar o concluzie, da, e frumos la Matera, e de vizitat. Asta așa, că suntem într-o perioadă în care vremea e ideală pentru a vizita Matera.

Chiesa del Purgatorio din Matera

Altfel, dacă aveți plănuită o vacanță la Bari și pe lângă Alberobello cu siguranță aveți și Matera pe listă, aveți grijă ca în graba voastră de a intra în sit-ul propriu zis să nu ratați o chestie destul de interesantă. Cel puțin din punctul meu de vedere… E vorba despre Chiesa del Purgatorio, Biserica Purgatoriului pe românește… Amintesc de acest obiectiv din Matera pentru că e destul de ușor de ratat deși Chiesa del Purgatorio se află fix pe una dintre străzile aglomerate ce duc efectiv spre Matera, poți s-o ratezi relativ ușor la câtă piatră și construcții vechi sunt în zonă. Eu nu am ratat-o așa că, uite, acum am motiv să scriu câteva cuvinte despre ea.

 

Mie mi-a atras atenția ușa de intrare în Chiesa del Purgatorio. Este o ușă masivă din lemn, veche și destul de creepy. Asta așa, că ușa este ornată cu cranii și ciolane umane. Și nu doar ușa, întreaga construcție este plină de astfel de sclupturi și picturi. Construită între 1725 – 1747 Chiesa del Purgatorio din Matera a fost și încă mai este loc de rugăciune pentru sufletele celor aflați la ultimul test, testul ăla în care se stabilește în ce direcție o iei. Rai sau Iad… În doctrina romano-catolicilor, ideea asta a purgatoriului este că ăia cu păcate ușoare sau neiertate ajung aici, între rai și iad și, după ce se stabilește cât de grav ai comis-o, o iei pe drumul tău. În fine, nu intrăm în detalii…

Cum ziceam, dacă ajungeți prin Matera, e de văzut beserica asta. Macar așa, pentru treburile astea cu cranii și alte cilolane care se regăsesc pe toată construcția nu doar pe ușă. Altfel, partea superioară a fațadei este ornată cu îngeri, cucoșuri cu fructe și alți păcătoși  în flăcări. Revenind la ușă, în partea inferioară, ușa din lemn este împărțită în 36 de pătrate. Este decorat cu patru cranii de nobili și clerici și chiar sub acestea, patru cranii reprezentând oameni de rând, cu încă patru pe partea laterală a intrării….asta așa, ca o aducere aminte că atunci când ajungem la dat socoteală, acolo, în sala de așteptare a vieții de apoi, nu prea mai contează banul sau rangul.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *