Un traseu ușor de făcut în Bucegi, Cheile Zănoagei-Lacul Scropoasa

În caz că vrei să fugi de căldura din București si vrei să faci un traseu frumos, ușor dar totodată spectaculos, poți să începi cu ăsta. Camping Zănoaga-Cheile Zănoagei-Lacul Scropoasa-Cascada 7 Izvoare și retur. Treaba asta cu returul e puțin mai dubioasă, că ar fi fost mișto să te întorci pe un alt traseu, să mai vezi și alte chestii. Dar na, aia e, traseul e mișto din ambele direcții. Ca idee, timpul necesar pentru a parcurge traseul prin Cheile Zănoagei până la Lacul Scropoasa, Cascada 7 Izvoare și înapoi este undeva la 3-4 ore indiferent de forma fizică sau de experiență. Deși ne-am băgat la traseul ăsta în mijlocul săptămânii, pe traseu am întâlnit foarte mulți oameni. De la sugari cărați de părinți la persoane ce păreau trecute bine de 60 de ani. Partea asta cu aglomerație pe traseu zic că e de bine, scad șansele de a da nas în nas cu ursul. Altfel, teoretic, dacă vă încumetați pe traseul ăsta ar trebui să plătiți 10 lei către Administrația Parcului Natural Bucegi fie la un angajat pe care îl veți găsi stând la o masă la intrarea în traseu fie on line.

Vremurile alea în care trebuia să dai explicații despre cum să ajungi la un anumit obiectiv turistic au cam apus, acum ai la dispoziție google maps și alte aplicații așa că e destul de simplu să găsești intrarea în traseu. Pui destinație Camping Zănoaga și vezi în cât timp ajungi acolo cu mașina. Că altfel e complicat, ai nevoie fie de antrenament și chef de făcut un traseu la care eu nu m-aș mai băga acum fie îți pui fundul în mașină și te duci cu ea până la Camping Zănoaga. Noi am venit din Sinaia, am profitat de faptul că fetele au fost plecate în tabără și ne-am luat și noi o scurtă vacanță, o jumatate de zi marți și o zi întreagă miercuri.

Cum pe Mădă încă o deranja un genunchi după tura din Ciucaș, am optat pentru traseul acesta ușor. A picat mănușă, că eu sunt fan road trip și trecuseră niște ani de când nu mai traversasem Păduchiosul și aveam eu în cap de multă vreme să fac lucrul ăsta. În mod normal ar trebui să vă povestesc una alta despre traseu însă mă gândesc că sunt mai relevante câteva poze pe care o să le tot împrăștii printre rânduri. Concluzia despre traseul prin Cheile Zănoagei este foarte ușor și oricât de lipsit de experiență pe munte ai fi, cu vreo două locuri unde trebuie să fii o idee mai atent, traseul nu ridică probleme.

O atenție sporită aș recomanda în zonele în care poteca este cu foarte multe pietre, acolo trebuie să ai grijă pe unde pui piciorul că poți aluneca mai ales în perioadele în care pietrele sunt ude. Ăsta este unul dintre motivele pentru care peste tot o să vedeți recomandări cu privire la încălțări adecvate când mergeți pe munte. Mai ales în cazul celor care fac rar genul ăsta de activități le recomand măcar o pereche de încălțări de drumeție, nu neapărat vârf de gamă dacă nu aveți în plan să faceți un stil de viață din trekking.

Pentru că traseul prin Cheile Zănoagei este foarte popular șansele să te rătăcești pe aici sunt minime, poteca este atât de bine definită încât nici de marcaj n-ai avea nevoie. Oricum, pentru că e bine să știi ce traseu ai de urmat, traseul Camping Zănoaga-Cheile Zănoagei-Lacul Scropoasa-Cascada 7 Izvoare și retur este marcat cu cruce albastră. Cu excepția bucății de traseu până la Cascada 7 Izvoare care se face efectiv pe drum, se merge prin pădure, pe firul apei.

Dincolo de faptul că vei avea parte de niște priveliști foarte frumoase în timpul în care vei strabate Cheile Zănoagei, cred că cel mai mișto lucru pe care o să-l vezi pe traseul acesta va fi Lacul Scropoasa. Chiar arată într-un mare fel și e păcat să nu încerci să ajungi aici. Altfel, dacă în mijlocul săptămânii am stat la coadă să ne pozăm și noi pe podețul de peste Lacul Scropoasa, mă gândesc că în week-end e foarte aglomerat. Dar da, merită să faci traseul ăsta.

Aceiași poveste, cu aglomerația o s-o întâlniți și la cascada 7 Izvoare. Mai ales că aceasta se află fix pe marginea drumului și suntem țară de oameni comozi :))

La final, dacă tot v-am dat recomandare de activitate de făcut la munte, continui și vă recomand că în cazul în care ajungeți prin zonă, ocoliți puțin și făceți întoarcerea spre București prin Fieni-Târgoviște. E foarte mișto drumul și sunt șanse să fie mult mai liber decât pe Valea Prahovei. Chit că pe traseu există două semafoare pentru că se lucrează la reabilitarea drumului.

În altă ordine de idei, indiferent de traseul pe care vreți să-l faceți pe munte, oricât de simplu și de ușor ar fi acesta pe lângă încălțăminte adecvată mai luați la voi un rucsac în care să aveți o sticlă cu apă, ceva de ronțăit, o bluză mai groasă că cine știe cum se schimbă vremea și o să aveți nevoie și, pentru că la munte cam plouă, o pelerină de ploaie.

Apropo de pelerină de ploaie, chiar o recomand pe asta de la Decathlon.

2 comentarii la „Un traseu ușor de făcut în Bucegi, Cheile Zănoagei-Lacul Scropoasa”

  1. Aici s-au luat oamenii de mine ca n-am fost echipat corespunzator. Cum domnule sa nu ai echipament de munte?!

    Mi se pare cel mai usor traseu pe care am fost, exceptand pe cel de la Urlatoarea, din Busteni.

    Răspunde

Lasă un comentariu