Cum economisim bani pentru vacanțe

Fraților, de azi voi avea o nouă categorie de articole pe blog. Încă nu m-am gândit ce nume va primi dar va avea legătură cu banii. Că și vacanțele au o strânsă legătură cu banii, chit că alegi să faci vacanțe de buget sau că te spargi pă opulență, ai nevoie de o sumă de bani pentru orice tip de vacanță. Cum nici pe mine nu mă dau banii afară din casă și nici nu mă arunc la vacanțe pe credite și datorii, încercăm să ne organizăm din timp cu destinațiile și încropim un buget pentru treaba asta. Cred că toată lumea face așa dar na, zic să-mi expun și eu părerea. Pentru a face acest lucru trebuie să mă întorc la stadiul de amibă financiar și să reînvăț să fac economii, să mă întorc la nivelul acela în care „fomea” mă făcea să trag tare.

Acum, revenind la oile noastre, asta cu banii de vacanță se poate obține prin mai multe metode. Pentru că metoda prin care noi ca familie economisim bani pentru vacanțe și alte chestii este deja funcțională, o să merg o idee mai departe și o să mă forțez puțin pe mine. Adică, o să încerc să aplic două dintre principiile de bază ale educației financiare.

  • Să cheltui mai puțin decât produc

E, acum e acum, că chit că respect treaba asta, oricât de responsabil sunt eu cu banii, tot am niște cheltuieli aiurea. Adică, pe românește sparg banii pe rahaturi. Și aș băga la categoria asta, cap de listă, țigările. În condițiile în care am zile în care fumez mai mult de un pachet de țigări, zic că dacă aș renunța să mai fumez aș economisi undeva la minim 700 lei pe lună. Matematic, asta ar însemna 8400 lei pe an. Asta, în bani românești s-ar traduce că anual dau pe țigări undeva la 1700 euro la cursul zilei de azi. Voi realizați că banii aștia mi-ar ajunge pentru o vacanță în Thassos cu familia? Eu realizez…dar până acum nu am făcut nimic. Și mai sunt o mulțime de astfel de cheltuieli repetitive, cheltuieli mici la care dacă aș renunța, s-ar mai aduna niște bănuți la rezervă. Nu mă mai lungesc acum, las și pentru articole viitoare.

  • Să câștig mai mult în fiecare lună

E, asta e partea atractivă, mereu m-am ghidat după asta și, de multe ori am rupt norma. Dar în ultima vreme m-am lenevit. Așa că trebuie să mă apuc de treabă ceva mai serios. Ei bine, pentru treaba asta o să fiu nevoit să mă organizez mai bine cu timpul. La servici, momentan nu am cum să cresc veniturile. Asta ar presupune să mă implic în alte chestii care cu siguranță mi-ar duce ceva bani în plus dar mi-ar mânca din timpul meu. Asta cu implicare la locul de muncă e valabilă pentru cei ce nu au alternative. Eu prefer mai mult timp pentru mine.

Și aici, la capitolul timp trebuie eu să optimizez. Și până mă dezvăț de făcut planurile pe genunchi, planul ar fi să încep să acord mai multă atenție zonei astea de on line. Cumva, cică ar trebui să te axezi pe ceva ce deja sții să faci și să evoluezi în zona respectivă. Cum zicem, eu, din prea mult timp liber la servici, m-am apuct de blogging. Nu sunt ceva A lister, sunt unul dintre cei mulți care scrijelesc pe gardurile de la internet. Nici măcar talent nu consider că am… totul e doar muncă și perseverență. Ei bine, cu perseverența a fost mai subțire în ultima perioadă și asta se vede în încasări. Că eu, de felul meu, sunt o putoare…n-aș mișca un pai. Dar cum ziceam, e nevoie de bani și pentru asta trebuie să muncesc.

Cam asta ar fi pentru azi, mai că aș zice că m-am apucat de treabă :)) Și chiar am făcut câțiva pași în a strânge bani pentru vacanța viitoare. Pentru început am blocat efectuarea plăților lunare de la profitshare astfel încât să am în cont o sumă cât mai mare de bani la finalul anului. Bine, asta nu e de ajuns, trebuie să trag tare să cresc încasările pe blogurile de unde încasez comisioane, să nu le mai las așa cum le-am lăsat de un an și mai bine, să producă din inerție. Deci, o să am treabă…

Altfel, revenind la blogul acesta, am mai zis că e un proiect început pe genunchi, făcut la repezeală chiar înainte de a pleca la Bari. Ei bine, pentru că și de aici ar trebui să vină în viitor niște bănuți, să-l pot băga și pe el la capitolul surse de venit, primul pas este să fie acceptat în google adsense. Momentan cică nu ar avea suficient conținut și nu este viabil. Asta este și motivul pentru care, pe lângă vacanțe și alte chestii ce țin de timpul liber, o să mai postez și partea asta cu banii și educația financiară. Nu o să fac lucrul ăsta printr-o scriere scorțoasă de expert, destul mă dau expert prin alte locuri… o s-o fac în stilul meu, ca și până acum, un fel de bloggin old school tip jurnal personal. Ideea este să cresc acest blog și la sfârșitul anului să mă pot lăuda că și blogul acesta a pus niște bani la bugetul de vacanță.

Lasă un comentariu