Orice activitate repetitivă ce oferă oareșce satisfacție este fie hobby, fie adicție. Trec peste adicție și mă opresc la zona de hobby. Ca orice om normal, are și fratele vostru câteva pasiuni din astea mai arzătoare, câteva hobby-uri. Azi, tot din plăcere, o să scriu câteva cuvinte despre ele. Altfel, cel puțin în cazul meu, cred că un factor determinant în alegerea unui hobby este banul. Că dacă nu ai bani, e greu să ai hobby-uri. Normal, există și hobby-uri cu bani puțini dar cumva, nu poți fi un pasionat colecționar de ceasuri din aur dacă tu nu te ajungi cu veniturile de la un salariu la altul decât virtual, pe internet. Cumva, trebuie să ai un buget pentru hobby-urile tale. În altă ordine de idei, cel mai popular hobby printre bărbații români, cică ar fi pescuitul.
Bun, acum să revenim la hobby-urile mele și la banii din titlul articolului. Cum ziceam mai sus, banii contribuie destul de mult la dezvoltarea unui hobby și acest motiv a fost și la baza hobby-urilor mele. Desigur, cel puțin la momentul ăsta, un hobby poate fi monetizabil, poți să câștigi bani din respectivul hobby. Desigur, unele pasiuni se pot transforma ușor în afacere…dar atunci cred că iese din zona de hobby oricât ne-am bătea cu pumnul în piept că nu. Revenind, cred că prima activitate desfășurată de mine ce poate fi încadrată la categoria hobby, a fost:
– Drumeția. Mersul pe munte cu tot ce există conex în această activitate. Avantaje la genul acesta de hobby aș enumera pe lângă socializare și legarea unor prietenii, mișcare în aer liber, dezvoltarea unor abilități mai greu de antrenat dacă nu ieși în lume, lărgirea orizontului cultural și geografic, adaptare la anumite situații. Costuri? Nu este un hobby scump, în principiu ai nevoie de niște încălțări, câteva haine și să te țină picioarele. În timp poți achiziționa echipament de munte, poți achiziționa un cort, poți merge mai departe odată cu experiența și spre escaladă și ture de iarnă, spre munți mai înalți. Sau te poți limita la plimbări și ieșiri cu cortul în natură. Momentan, pentru că copii mici, am renunțat la acest hobby…dar mă mănâncă și cred că în viitorul apropiat mă voi întoarce la genul acesta de activitate. Deja ne antrenăm pe trasee scurte, accesibile copiilor.
– Apicultura. De apicultură m-am apucat prin 2011 și consider că este una dintre cele mai frumoase activități. Aici pasul către afacere e foarte mic… ține de numărul de familii de albine. Nici aici nu e vorba de mulți bani pentru a desfășura această activitate. Cred că cea mai mare problemă în cazul cuiva care vrea să se relaxeze într-o mică stupină ține de terenul pe care să amplasezi stupii. Norocul meu este că am țara aproape…altfel, e costisitor și neproductiv să ai stupii la sute de kilometri. Costuri pentru acest hobby? cred că două-trei mii de lei sunt de ajuns pentru început. Eu am început cu două familii de albine-600 lei. De prin 2014 albinele au produs suficientă miere atât pentru mine cât și pentru câțiva clienți astfel încât să nu mai scot bani din altă sursursă pentru acest hobby.
– Numismatica. Aici e vorba de un hobby relativ recent, a început să mă pasioneze partea asta de colecționar de bani de câteva luni. A pornit ca o activitate făcută cu fii-mea cea mare dar m-a prins și acum mă ocup de ea. M-am limitat momentan la monede, nu am intrat în zona de bancnote vechi. În principiu, pentru hobby-ul ăsta cumperi bani cu bani…avantajul ar fi că în timpt ce banii curenți sunt mâncați de inflație, monedele vechi fac față și culmea, în timp se apreciază.
– Călătoriile. Aici sunt multe de spus. Poate pasiunea asta vine ca o completare la primul hobby, la cel cu numismatica, la toate celelate. Culmea, deși statistica zice că cel mai popular hobby ar fi pescuitul, când vine vorba de călătorit nu am întâlnit foarte mulți oameni care să nu fie încântați de o vacanță, de o călătorie mai lungă sau mai scurtă. De oameni care nu sunt pasionați de pescuit am mai dat, sunt unul dintre ei.
E, și e cam gata. Aș mai fi putut adăuga o mulțime de alte lucruri pe care le fac din plăcere, lucruri ce ar fi putut intra cu ușurință la categoria hobby dar mă limitez la acestea de mai sus, sunt hobby-urile care îmi ocupă cel mai mult din timpul liber. Ideea este că luate la grămadă toate aceste pasiuni, dincolo de faptul că sunt consumatoare de resurse și de timp, vin cu niște avantaje pentru suflet. Și cam toate pot fi monetizate într-un fel sau altul.
Nu am calculat niciodată cât mă costă unul dintre aceste hobby-uri. Până la urmă, bugetul alocat unui hobby trebuie să-ți acopere cheltuiala cu acesta fără a dezechilibra bugetul familiei, fără a afecta dezvoltarea financiară.