Dacă vrei un cort de familie, recomand un cort de 4 persoane de la Decathlon

Azi despre două corturi de familie, corturi pentru 4 persoane.

Mersul cu cortul are un farmec aparte. Nu zice nimeni să faci un mod de viață și să mergi în vacanțe doar cu cortul însă, mai ales dacă ai copii, cred că ar fi interesant și pentru ei să experimenteze vacanțe la cort. Cel mai probabil, cineva care nu are mare habar de astfel de excursii, primul gând este să vadă ce corturi de familie există pe internet. Ai, pe lângă clasicul Decathlon de unde poți achiziționa un cort marca Arpenaz din categoria Family, mai multe magazine cu specific montan sau chiar clasicul eMag de unde la fel, poți alege un cort de 4 persoane bun. Mare atenție, ține cont că dacă vrei să experimentezi o vacanță la cort, o să ai și alte cheltuieli. Că nu e suficient să-ți cumperi un cort bun și gata, s-a rezolvat. Nu, vei mai avea nevoie de câteva lucruri esențiale că altfel, mersul cu cortul va fi un fiasco și nu vei mai călca a doua oară într-un camping. O să explic la momentul potrivit care sunt aceste lucruri esențiale pentru o experiență plăcută la cort. Acum să vă povestesc despre un cort de 4 persoane de la Decathlon. Despre cortul de 4 persoane, Arpenaz Family 4, în care dorm eu cu familionul meu când mergem cu cortul. Este al doilea cort modelul ăsta pentru că, acum niște ani a fost înlocuit pe garanție. S-a lăsăt Cezara pe el și cumva, unul dintre fermoare nu mai închidea perfect. Nu era musai deranjant, trebuia o idee mai multă atenție când închideai fermoarul… Dar, fiind într-o zi prin Decathlon, am întrebat dacă se poate repara fermoarul respectiv… Și mi-au zis că nu, că se înlocuiește cortul cu totul, să vin cu el la garanție. Deci, în primul rând aș recomanda cortul de 4 persoane de la Decathlon și pentru partea aceasta de service și garanție. Cortul are garanție minim 2 ani.

Vezi aici mai multe corturi de familie

Când alegi un cort de familie, ai câteva repere. Pentru mine au fost esențiale cele legate de spațiul interior al cortului, de rezistența la ploaie și nu în ultimul rând de preț. Cum folosesc modelulm acesta de cort de 4 persoane de aproape 10 ani, azi aș mai lua în calcul și varianta de cort cu o protecție mai ridicată la UV, că poate se simte diferența față de factorul 30 UV cât are acesta. Atunci când l-am cumpărat nu aveai alternative la așa ceva și m-am mulțumit cu acesta.

poate cel mai bun cort de 4 persoane din punct de vedere al raportului calitate preț
Dereli Kamping-Turcia

Ca idee de bază, corturile din imagine, corturi Arpenaz Family 4, sunt cele mai ieftine corturi de 4 persoane de la Decathlon. Pot zice că raportul calitate-preț este unul excelent în condițiile în care am cumpărat acest cort de 4 persoane strict pentru mers la mare. Am fost cu el și la munte dar, pentru mers la camping la mare cred că este suficient. Pe lângă prețul de achiziție destul de bun, cortul acesta mai are câteva avantaje:

-spațiu suficient atât pentru dormit cât și pentru depozitat diverse calabalâcuri pe prispă

-ușor de montat, eu îl montez și îl demontez de unul singur. Bine, dau fetele năvală să mă ajute..

-ventilează destul de bine și nu face condens

-ține și la ploaie destul de bine, ideea este să fie întinsă supratenta cât mai bine

-are și ceva protecție UV

Cât de spațios este cortul de 4 persoane Arpenaz Family 4

Dimensiunile camerei de dormit la cortul Arpenaz Family 4 dar și cele pentru următorul model, Arpenaz Family 4.1, sunt destul de generoase, mai exact 2,10 m pe lungime, suficient chiar și pentru un adult înalt peste medie și 2,40 lățime. Înălțimea este și ea destul de ok, nu am simțit disconfort din acest punct de vedere mai ales că noi folosim pentru dormit două saltele gomflbile. Și acestea fură puțin din spațiu. Bun, asta cu spațiul de dormit s-a rezolvat, nu am ce să reproșez aici. Tot la capitolul spațiu, mai ai veranda cortului. Aici, e spațiul de depozitare și, uneori, când vremea a fost mai puțin prielnică, a fost și sală de mese și bucătărie…că există suficient spațiu pentru masa de camping și 4 scaune. Mai înghesuite scaunele dar avem și unul mai mic sau folosim pe post de scaun o lada frigorifică. Spațiul verandei este de  3,9 m² la Arpenaz Family 4, cortul pe care îl am eu și de aprope 5 m² la Arpenaz Family 4.1.

Cum se montează cortul de 4 persoane Arpenaz Family 4

Dincolo de faptul că ai o schemă de montaj în pachet, este destul de intuitiv. Ai bețe telescopice pe culori, nu-ți rămâne decât să alegi un loc pentru cort cât mai drept, cât mai la umbră și să bagi bețele prin fantele cortului. Probabil, prima oară când montezi cortul vei avea nevoie de încă o persoană care să te ajute dar nu e greu. Ce nu-mi place la corturile de la Decathlon sunt cuiele cu care stabilizezi cortul. Sunt destul de slabe și uneori, când pământul este tare se vor îndoi. Cred că la următoarea ieșire cu cortul o să fac un filmuleț cu modul în care se montează cortul.

Rezistă cortul Arpenaz Family la ploie?

Mda, cred că asta este una dintre întrebările  cheie de fiecare dată când cineva vrea să cumpere un cort de la Decathlon. În principiu, în fișa tehnică a cortului zice că a fost testat în laborator pe principiul ploii de vară. Adică, undeva la 200 L de apă/ h/ m². În principiu, la condițiile astea rezistă destul de bine…dar ce ne interesează pe noi este ce se întâmplă după o oră sau mai multe de ploaie. Cum am zis și mai sus, dacă supratenta este întinsă foarte bine, cortul face față chiar și la o ploaie mai serioasă. Cea mai puternică ploaie prinsă cu cortul acesta a fost o ploaie de vreo 24 ore în Lefkada. A plouat continuu cu rafale torențiale. Nu m-a plouat în cort dar, după atâta ploaie începuse să intre apă pe la cusături. Una peste alta, zic că se decurcă rezonabil la ploi trecătoare sau nu foarte intense. Ideea este că trebuie să fie foarte bine întins.

O altă chestie pe care o recomand în cazul în care vrei să testezi mersul la cort este un umbrar, tot de la Decathlon. Eu am două, o să vă povestesc despre ele într-un alt articol. Avantajul acestui tip de umbrar este că poate fi folosit atât pe plajă pentru umbră dar poate fi montat deasupra cortului pentru a proteja atât împotriva ploii dar mai ales împotriva soarelui. Știu că v-am zis mai sus că e ok să cauți un cort cu o protecție UV mai mare…dar dacă nu găsești un loc umbros în care să montezi cortul, temperatura pe timpul zilei va fi destul de ridicată. Pe românește, dacă cortul este instalat la soare, cu toată protecția UV, cu mama ventilației, n-o să poți sta în cort.

Ca o concluzie de final, dacă vrei un cort de familie, un cort pe care să-l folosești de cîteva ori pe an în camping, cel puțin până te hotărăști dacă toată familia preferă să meargă mai des cu cortul, modelele de la Decathlon cred că sunt perfecte. Apoi…vezi la ce faci trecere. Eu de exemplu, mă uit să trec la un cort cu două camere separate, probabil modelul ARPENAZ 4.2 4 Persoane 2 Camere.

De final, că v-am zis mai la începutul articolului că mai ai și alte cheltuieli pe lângă cort, în primul rând, recomand niște saltele bune. S-a dus vremea izoprenului clasic, pe ăsta îl mai folosești doar dacă mergi cu cortul în spate. Deci, saltelele gomflabile sunt ideale pentru genul acesta de cort. Apoi, chit că e vorba de mers vara cu cortul, niște saci de dormit ok. Mai bine să-ți fie cald decât să nu știi ce să mai pui pe tine.

În timp o să vrei și niște scaune de camping, o masă și alte chestii. Dar esențiale, pe lângă un cort bun sunt saltelele și sacii de dormit.

1 thought on “Dacă vrei un cort de familie, recomand un cort de 4 persoane de la Decathlon”

  1. Pingback: Prea mulți urși pe Transfăgărășan – travelman.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *