Cea mai bună bere italienească

La capitolul bere se știe că italienii nu excelează. Deși au câteva mărci de bere produse în Italia, beri pe care le regăsim și pe la noi că deh, așa e cu globalizarea și comerțul liber, italienii sunt pe prosecco, vin, diverse digestive și după o vârstă, exact ca și la noi, pe grappa…un fel de țuica de la ei. În condițiile în care mai toate berile italienești băute de mine până acum n-au fost wow, nu știu dacă pot aduna de de ceva care să sune a top cea mai bună bere italienească.

Din ce am observat, la cele două beri populare produse în Italia, sunt mișto reclamele. Altfel, din ce știu eu, pe la magazinele noastre găsești Birra Moretti și Peroni. Totodată se pare că cea mai populară bere din Italia ar fi Peroni. Cu sorturile ei, că aștia au multe divagații cu fructe și alte nebuneli de ale lor… Altfel, din ce am băut până acum, cred că cel mai mult mi-a plăcut Ichnusa. Nu este o bere pe tipicul italienesc, e pe gustul meu, ușor amăruie. Din ce am văzut, bere Ichnusa în România găsești pe la câteva magazine speciale de băuturi și pe la magazinele italienești. Sincer, n-aș da 10 lei pe o sticlă de bere Ichnusa în România…prefer să dau 3,5-5 euro în Italia :)) Că e clar, dacă mai ajung pe acolo, tot Ichnusa o să beau dacă o găsesc în meniu. Asta așa, că din ce am încercat eu din berile italienești, Ichnusa pare a fi cea mai bună bere italienească. Dar hai să fac enumerarea, că nu-s multe beri de adăugat în articol.

Bere Ichnusa – este o bere ușor amăruie, este fabricată în insula Sardinia și, cumva, la ce beri slabe au italienii, berea Ichnusa pare a fi top. Nu știu dacă ar încăpea în top 10 beri comune în România, poate un pic forțat să intre. Altfel, dacă ajungi prin Italia și vrei să încerci berile locale, nu rata Ichnusa. Cât am apucat eu să văd, berea Ichnusa o poți găsi la diverse volume și ai varianta de lager și variantă de Ichnusa nefiltrată. Sincer, mi-a plăcut mai mult cea filtrată dar na, ține de gusturi.

Bere Messina – Birra Messina ar putea fi și ea o bere italienească băubilă. Eu am încercat doar varianta draft dar cică există și la îmbuteliată la sticlă. Berea asta e tot în ideea de bere italienească, apoasă, dulceagă și ușor fructată. Dar merge, nu-i chiar cea mai rea bere băută în viața asta. Sincer, cred că din ce am but până acum dintre berile italienești asta este una dintre berile care mi-au plăcut. Nu să mă dea pe spate dar așa, să ai ce pune pe masă lângă o pizza.

Birra Moretti filtrata a freddo – Cred că ne-am înțeles, o bere Moretti filtrată la rece. Păcat de sticlă ca să zic așa. E o bere hipsterească, n-aș mai da banii a doua oară pe ea. Nici n-am găsit berea asta în prea multe locuri dar na, dacă tot eram pe acolo, am zis să încerc. Așa cum ziceam și mai sus, italienii încearcă să facă tot felul de jonglerii cu berile lor. Nu prea le iese să fiu sincer. Berea asta, cum ziceam, n-aș mai alegeo a doua oară. Că era și scumpuță și proastă. Mai bine, dacă tot am de ales între berile de la Moretti, aș merge pe Moretti clasic, berea aia de o găsești și pe la noi.

Peroni Gran Riserva Doppio Malto și Peroni Rossa – Astea două beri de la peroni le-am băut în liniștea bucătăriei mele. Le-a lipsit probabil vibe-ul dă Italia ca să zic așa. Dar, în afară de ambalaj care e chiar mai atipic pentru o bere decât cel de la Moretti-ul filtrat la rece de mai sus, aducând mai degrabă a prosecco, nimic nu scoate berea asta la înaintare. E o bere ușoară, o bere de pizza așa, cu îngăduință. Eu m-am procopsit cu berile astea acu ceva vreme, când mergea soția des în delegație în Italia. Nu știu dacă aș recomanda berea asta mai mult de o poză pe rețele. Că în afară de aspectul comercial, pentru națiile care apreciază berea, nici aceste două sortimente de bere italienească nu aduce nimic nou în lume.

Cam atât despre cele mai bune beri italienești, am scris mai mult așa, să fie scris. Berea în italia rămâne în continuare o băutură secundară pentru populația lor și, așa cum se întâmplă de obicei, producătorii merg pe gustul clientului. Au beri ușoare, parfumate,aromate, cu mult porumb, beri care nu se prea pupă cu ideea românului despre ce înseamnă bere. Dacă la alte băuturi ne bat la fundul gol, la capitolul bere, din ce am băut eu până acum, cred că italienii sunt mult sub greci, o altă nație mediteraniană.

Altfel, dacă ajungi pe aici și ai vreo recomandare de bere italienească care ți-a plăcut, poți lăsa un comentariu…să o încerc și eu data viitoare când mai ajung în Italia. Că dacă tot mă agit să călătoresc, mai încerc și berile locale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *