Taberele școlare pentru copii

Cine a fost cel puțin într-o tabără când a fost elev, mâna sus! Bravo, felicitări părinților că v-a trimis în tabără. Pentru restul, pentru cei ce n-au avut onoarea, poate încercați să-i trimiteți pe cei mici. Că o tabăra la vremea ei, face cât 6 cărți de parenting. Altfel, săptămâna asta trebuie să achit tabăra de vară a copilului. Și mă gândesc că ai mei plozi sunt norocoși…Că i-am tot plimbat și i-am scos în lume. Fie că a fost vorba să călătorească cu noi, fie că a fost ceva, excursie, tabără organizată de grădiniță sau de școală în cazul celei mari, nu au ratat nimic. Da,mersul în tabără a devenit o chestie destul de comercială în definitiv și prețurile nu sunt neapărat mici. Pentru tabăra în care merge fii-mea scot din buzunar 1650 lei și aș fi putut să zic că nu mai merge în tabără, că de banii ăștia ne învârteam toată familia două week-end-uri la camping la bulgari dacă mai adaug și banii de buzunar. Dar nu, o trimit și voi face mereu toate eforturile pentru a trimite copiii în taberele și excursiile organizate de școală pentru că o săptămână pe cont propriu aduce o gămadă de beneficii.

Fără a fi contabilul cuiva, mă uitam că dintre colegii de clasă ai fică-mi, sunt foarte puțini părinți ce s-au încumetat să-i lase pe cei mici în tabără. Și culmea, sunt părinți de la alte clase care se plâng că învățătoarea lor nu organizează tabere…că ei și-ar trimite copii în tabără. Dar na, e o responsabilitate să pleci o săptămână cu o haită de copii după tine și multe cadre didactice nu vor să se complice. Noi am avut noroc de un învățător ce se încumetă la astfel de experiențe. În fine, ca o chestie, sunt mai multe fete înscrise pentru tabără decât băieți. Da, e drept, tabăra este în luna august când mai toată lumea se organizează cu concediul dar mi-e greu să cred că erau mulți cu bilete cumpărate din ianuarie. Că tabăra s-a anunțat prin februrie…și așa cum ziceam, am luat în calcul tabara copilului și apoi ne-am organizat și cu vacanța de vară. Are copilul la dispoziție două zile după ce se întoarce din tabără că apoi o zbughim spre Sardinia.

Anul ăsta merge în a doua ei tabără. A fost și anul trecut, când era clasa zero, am dus-o eu după vreo două zile după ce a primit avizul medical. Că ghinionul a făcut să pice tabăra după o mică pneumonie… În fine, cum ziceam și mai sus, mă uitam așa, cât de schimbată și încrezătoare a venit fata după o săptămână de tabără. Și copii mei sunt destul de independenți și sociabili, că au avut tot timpul contact cu mai multe grupuri. Cred că contează destul de mult faptul că nu sunt limitate doar la colectivul de la școală și, eventual, la un grup de copii de la locul de joacă. Cred că ar trebui să mai dezvolt treaba asta cu importanța socializării la copii, mai ales după pandemia vieții și atacul telefoanelor tabletelor și al tiktokului. Trebuie doar să găsesc abordarea corectă pentru un astfel de subiect.

D-aia zic, dacă aveți copii la școală și există posibilitatea să-i trimiteți într-o tabără de vară, nu ezitați. Merită fiecare leu cheltuit pe tabăra respectivă, o săptămână în tabără contează pentru un copil mai mult decât o vacanță exotică. În tabără e pe cont propriu, se simte responsabil, face alegeri, adună amintiri și leagă prietenii. Da, stai cu grijă cât e plecat de acasă însă, cred că beneficiile unei tabere sunt mult peste ghrijile pe care și le fac părinții. Și mai apoi, ajungi la concluzia că nu e așa de rău, că surprinzător, copilul se descurcă și fără mami și tati și culmea, chiar ajunge să-i placă.

massaudubon.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *