O peșteră din Sardinia – Grotta di Gana ’e Gortoe

Articolul ăsta era cumva o promisiune făcută de soție ghidei ce ne-a băgat sub pământ în vacanța din Sardinia. Uite că i-a venit și lui vremea… Altfel, noi am plecat de acasă cu gândul să vizităm și ceva peșteră în Sardinia. Eram cu pata pusă pe celebrele peșteri ale lui Neptun din Alghero. N-a fost să fie, că a fost furtună și accesul pe mare era compromis iar pe scări, cu puradeii și cu mulțimea de turiști ce aveau același scop ca și noi și deja formau o coadă de câteva sute de oameni… n-a mai intrat în calcul. Rămâne pe data viitoare, ca să zic așa. Dar cum există un Dumnezeu al speologilor amatori, tot am reușit și am vizitat o peșteră foarte frumoasă. Grotta di Gana ’e Gortoe.

Acum, să nu credeți că merită să bați atâta drum doar pentru a vizita Grotta di Gana ’e Gortoe. Nu, e o peșteră spectaculoasă, atipică în zona asta a peșterilor vizitabile de turistul de rând și cam atât. Dar dacă ajungi în zonă, chiar e păcat să nu vizitezi și peștera asta. Intrarea în peșteră se face din orașul Siniscola/ Provincia Nuoro, turul durează undeva la o oră și, uneori, în anumite perioade ale anului când cantitatea de precipitații este mai ridicată, poți avea norocul să prinzi activ și râul care a dus la formarea acestei peșteri. Noi n-am avut norocul ăsta, am vizitat peștera în luna august și râul era secat. Ideea este că, orașul Siniscola fiind așezat mai la poale de munte, Monte Albo, un deal calcaros, râului ăsta subteran i-a fost ușor să tot macine pe acolo. Așa s-a format peștera. Din ce vorbeam cu ghida, s-au tot găsit tot felul de cioburi și alte urme ceramice pentru că orașul este unul foarte vechi iar zona a fost locuită și în antichitate.

Accesul în peșteră se face din sala principală, o cavernă destul de mare dar fără a avea musai ceva spectaculos. Chestiile mișto încep abia când vrei să vizitezi efectiv peștera. Pentru treaba asta trebuie să intri pe aici:

și să te târăști vreo 10-15 metri și mai apoi e gata cu târâtul în 4 labe, peștera devine o idee mai spațioasă….Urmează tot felul de praguri, săritori și rampe peste care e mișto să treci. Recomandarea de a avea pantaloni lungi și încălțări închise la vârf are sens aici, pentru că sunt pietre cam peste tot și da, chiar te umpli de noroi. Pe lângă recomndarea asta de echipament, de la ghid am primit căști de protecție prevăzute cu lanterne de cap. Undeva, în punctul terminal al traseului speologic, așa, de atmosferă, ghidul ne-a propus să stingem toate luminile și a fost într-un mare fel….cea mai adâncă beznă experimentată până acum.

Una peste alta a meritat experiența, nu pot compara Grotta di Gana ’e Gortoe cu nimic de până acum. Deși există tot felul de stalactite și stalagmite frumoase, nu se pot compara cu ce poți să vezi în Grotte di Castellana. Deși, nu la fel de spectaculoasă și de mare peștera asta din Sardinia o văd mai aproape, pealocuri, de  Bacho Kiro.

Desigur, am și câteva poze din experiența asta cu peștera Grotta di Gana ’e Gortoe din Siniscola, poze slăbuțe calitativ că na, nu mă dă talentul afară din casă când vine vorba de aptitudini fotografice.

Cam asta ar fi cu peștera Grotta di Gana ’e Gortoe. Dacă aveți planuri de Sardinia și vă găsiți cazare prin zona asta a insulei, încercați să nu ratați o vizită în peștera din Siniscola. O puteți contacta pe Manuela Mulargia, o tipă foarte simpatică, posesoare de Sandero :)) și o să vă povestească o grămadă de lucruri interesante despre peștera asta.

For the guided tour, reservations are required at the following telephone numbers 
328 9631199 – 393 9781254. Altfel, pentru maimulte informații despre peștera asta și despre zonă, site-ul ghidei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *