Pe unde am fost

Cred că articolul acesta va intra tot la categoria „De ce călătorim. Niciuna dintre țările de mai jos nu le-am vizitat pe motiv de hai s-o bifez și pe asta, nu, mereu am avut ceva punct de atracție principal și mai apoi, am dezvoltat. Desigur, când am ales o destinație a contat și bugetul, că nu plec de acasă că mă dau banii afară. Dar cu un plan bine făcut se rezolvă. Sunt atât de multe lucruri de văzut în lumea asta încât mi-e greu să-i înțeleg pe cei ce au posibilitatea să meargă și să viziteze dar se limitează la proximitate sau chiar refuză să părăsească granițele României. Știu, ești patriot, ai de văzut și de făcut și în România o mulțime de chestii interesante dar nah, să nu te încumeți tu să vezi și alte locuri, să nu încerci să vezi cum trăiesc alți oameni? Mi-e greu să înțeleg treaba asta… Tot așa mi-e greu să-i înțeleg și pe cei ce merg de fiecare dată în același loc. Că mai văd comentarii, la modul, noi de 7 ani mergem doar în Thassos. Pe bune?! Înțeleg, e aproape, e mișto…dar nu vrei să mai vezi și altceva, să nu te alegi cu altceva în afară de o săptămână de potol și plajă?

Altfel, pentru că trebuie să mai pun ceva conținut pe blogul ăsta și nu vreau să o fac la modul turist de canapea, zic că e ok dacă fac și o listă cu țările vizitate până acum. E o listă scurtă pentru unii…sau forte lungă pentru alții. Nu contează, este important că am o listă și mai lungă cu țările pe care vreau să le vizitez de acum încolo și, deși conștient că nu o s-o termin în viața asta, poate o să o lungesc pe asta cu țările în care am fost. Le iau pe rând, într-o ordine aleatorie, dar las lista deschisă…

 • Bulgaria – Ziceam într-un articol trecut că de prin 2014 lucrez pentru o firmă din Bulgaria. Pe lângă diverse vacanțe și alte excursii făcute pe cont propriu, am mai avut parte și de altele organizate de firmă. Mai un team building, mai o petrecere de Crăciun…am văzut cam toate colțurile Bulgariei. Prin intermediul lor am ajuns să văd și locuri mai puțin turistice sau, să zic așa, locuri ce nu ar intra din diverse motive într-un top al destinațiilor din Bulgaria. Altfel, Bulgaria este și prima țară străină în care mi-au călcat picioarele. În toamna lui 1989 am fost cu pionierii într-o excursie la Ruse. Pe jos, pe Podul Prieteniei.

 • Tunisia – În Tunisia am fost în săptăluna de miere. Nici nu știu de ce am ales Tunisia, dar n-am regrete, a fost mișto, aș mai merge, că am văzut că de câțiva ani au apărut iar oferte turistice pentru Tunisia. Chiar vorbeam cu soția la un moment dat și ziceam să băgăm noi doi, ca doi porumbei un sejur în Tunisia. Să alegem tot Port El Kantaoui…să vedem ce s-a mai schimbat pe acolo, poate mai dăm de Fued, ghidul tunisian ce făcuse facultate la București și știa cum stă treaba prin căminele din Regie. Cumva, legat tot de ce ziceam mai sus, când am fost Tunisia, am socializat cu o doamnă care era pentru a cincea oară acolo. Și mai știu pe cineva care a fost de vreo 3 ori în Tunisia.

 • Turcia – În Turcia am fost de două ori, cu mașina, cu cortul și vreau să mai merg. Poate într-un final o să reușesc un trip până la Capadocia, că Turcia e atât de mișto că niciodată nu ne-am încadrat în timp. Nu știu dacă aș vrea să merg la all inclusive în resorturile turcești, e atât de frumos să te oprești din loc în loc, să vizitezi, să simți locurile… Mi-a plăcut mult Oludeniz, mi-a plăcut Bergama, mi-a plăcut Efes-ul și împrejurimile…mi-a plăcut la Pamukkale și nu în ultimul rând mi-a plăcut Turcia. Cred că singurul loc din Turcia văzut și care nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor(cred că erau cam mari) a fost ruinele cetății Troia.

 • Serbia – Belgradul rămâne oricând o destinație de city break, e un oraș în care chiar ai ce face , ce vizita și am un mic regret că i-am acordat doar puțin timp. Uite, orașul ăsta ar trebui să-l iau în considerare pentru o excursie viitoare chiar și cu copii.

 • Muntenegru – Mvai, Muntenegru este una dintre țările mele favorite, m-am îndrăgostit de țara asta. Chiar, dacă cineva mi-ar zice că trebuie să mă mut din România și am la alegere 3 țări, Muntenegru este una dintre ele. O țară cu adevărat spectaculoasă, cu munți, canioane, lacuri ireale în fundul prăpăstiilor. Genial! Dacă ai dileme cu o destinație de vacanță, clar, Muntenegru ar trebui luat în calcul. Nu știu dacă ceva m-a impresionat mai tare decât golful Kotor. Aș reveni în Muntenegru oricând…

 • Cipru – În Cipru am fost tot cu cortul. Am închiriat mașină și am bătut insula în lung și în lat. Sincer, mi-a plăcut mai mult partea turcească, Ciprul de Nord… Vizita în Ciprul de Nord a fost motivul pentru care anul următor am fost în Turcia pentru prima dată. Am eu un prieten care e cam pe același calapod cu mine când vine vorba de călătorit. Și-mi zice ăsta: Uite, taverne d-astea și oameni prietenoși sunt și în Turcia… Și asta mi-a înfrânt reticența pentru turci.

 • Grecia – Ce ar mai fi de zis? Nu-ți ajunge o viață să te saturi de Grecia. Momentan am băgat Thassos, Halkidiki, Lefkada. Cel puțin de două ori fiecare :)) Aici nu dezvolt că ajung la ce ziceam la începutul articolului :))

 • Franța – Aici suntem datori cu o vizită la Disney. Am fost la Paris când era Cezara mică, prea mică pentru Disney Land și ne-am lăsat o coadă.  Nu mai dezvolt acum, când vom reveni la Paris, pe lângă Disney, clar, vreau să mai trec odată pe la Per la Chez. O suna morbid…dar cimitirul ăsta este un muzeu în sine și nu trebuie ratat dacă ajungi în Paris. Altfel, mai am niște zone ale Franței  în plan și, la cât de întortocheat e planul, parcă m-aș băga cu mașina.

 • Spania – Aici am văzut doar Valencia. Cred că e unul dintre orașele în care mi-ar plăcea să locuiesc. Altfel, pentru cei ce au copii și vor o vacanță în care să aibă copiii ce face, Valencia e una dintre cele mai mișto destinații pentru cei cu copii. Ai Oceanograful, ai Zoo, ai mega parcul de pe albia râului Turia, ai cam tot ce ți-ai dori pentru un week-end prelungit. Culmea, vremea e bună și poți să vizitezi Valencia chiar și prin februarie fără a tremura de frig.

 • Italia – Am lăsat-o la urmă pentru că pe Italia vrem să batem mai mult. Cezara învață la Liceul Dante Aligheri și niște vizite mai dese în Italia sperăm să o ajute cât mai mult la școală, ăsta fiind și motivul pentru care vacanța de vară de anul acesta va fi în Sardinia. Pe lângă asta, contează enorm faptul că Italia are ce să-ți ofere din punct de vedere turistic. Pe lângă ce am povestit deja pe blog despre Italia și vacanța noastră în Puglia, am mai vizitat Bologna, Rimini, Veneția, Milano și San Marino. Chiar, San Marino ar fi trebuit să-l bag în lista de țări vizitate?

Și aici se termină lista cu țări vizitate. Cum nu sunt la competiție cu nimeni, aș zice că sunt mulțumit. Dar vreau mai mult, aș vrea să fiu călător cu normă întreagă. Nu se poate, am niște copii de crescut…dar sper că ei vor continua ce am început noi. Momentan pare că le place și-i ajută, sunt dezinvolți, sunt curioși și au învățat multe.

 • San Marino – Până la urmă, bag în listă și  Serenissima Republică San Marino. Atâta vreme cât este o țară cu reprezentant în Consiliul Europei, cu imn și guvern, cu capitală și cu tot ce-i trebuie unui stat, aia e, am vizitat și San Marino. Cred că la un moment dat ar trebui să cotrobăi prin arhiva foto și să încropesc și un mic articol despre San Marino.

Momentan sunt la 11 țări vizitate. Puțin dacă stau să mă gândesc mai bine. Dar las lista deschisă, că așa e frumos.

2 thoughts on “Pe unde am fost”

 1. Ehe, uite ca nu am ajuns in Belgrad, mereu zic ca e prea aproape. E drept, am tranzitat tara si nu mi-a zis ceva. Mi-am pus in cap sa merg si in partea opusa, mai spre Albania, poate iese ceva frumos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *