Ce preț are o croazieră

Pentru că azi face flame pe rețelele de socializare un articol legat de o familie de americani ce au decis să renunțe la viața pe uscat și să trăiască pentru tot restul vieții pe vase de croazieră, zic că ar fi bine să zic și eu câteva cuvinte despre subiectul ăsta. Că acuși vine vremea să mă pensionez și de ce nu, poate mă retrag și eu, ca o vedetă în impas, la final de carieră, pe un vas de croazieră. Articolul e aici dacă nu l-ați citit până acum. Eu, fac doar o analiză așa, la repede, să vedem dacă e viabilă treaba asta și pentru o familie de pensionari români.

Pentru treaba asta, la o primă căutare după croaziere, am luat o agenție din primele rezultate întoarse de google și mă uit la una dintre croazierele disponibile pentru 2022. Posibil ca pentru americani oferta să fie mult mai bogată în oferte de croaziere și alte sejuri de genul ăsta. Pentru noi, cele mai atractive croaziere par a fi croazierele pe Marea Mediterană.

Cum e pe alese, pentru optimizare legată de transport până la locul de unde te îmbarci pe vasul de crozieră, am luat ca reper o croazieră pe Marea Mediterană, și anume o croazieră cu îmbarcare din Genoa și 11 nopți la bordul navei MSC Lirica și debarcare în Israel. Am ales ales o croazieră pe Marea Mediterană cu debarcare în Israel pentru simplul motiv că din Israel, dacă ai chef să continui să călătorești totă viața ca americanii din articol cu vase de croazieră, șansele să găsești o croazieră ieftină pentru a continua călătoria sunt destul de mari mai ales că ai și canalul Suez aproape și în felul acesta o ieșire spre Oceanul Indian, ocean ce oferă la rândul lui diverse alternative pentru o croazieră.

Prețul de pornire al acestei croaziere este de 859 euro. Asta ar veni cam 85 euro pe noapte/persoană doar pentru cazare. Din prospectul croazierei reiese că ai incluse în preț următoarele:

  • taxe portuare;
  • cazare la bordul navei de croaziera in functie de cabina aleasa;
  • toate mesele la bordul navei: micul dejun, pranzul, ceaiul de dupa amiaza, cina, in restaurantele a la carte sau in restaurantele bufet tot timpul zilei, pana tarziu in noapte;
  • bauturile non alcoolice din timpul meselor principale in restaurantele bufet: apa, ceai, lapte, cafea, suc;
  • mic dejun in cabina;
  • programe de divertisment, atat pe puntile deschise, sala de spectacole sau anumite baruri;
  • petrecerea de bun venit oferita de capitan;
  • seara de gala cu o cina speciala;
  • utilizarea salii de fitess si a echipamentelor, precum si participarea la clasele de sport;
  • activitati pentru copii (Mini Club, Junior Club);
  • acces la facilitatile navei: piscine, jacuzzi, Sport Center, Cinema, biblioteca, etc.

Cum ziceam mai sus, dacă împarți cea mai ieftină variantă de cazare pe vasul de croazieră MSC Lirica prețul pe zi ar fi de aproximativ 85 euro/persoană. Mda, cred că pentru cineva care ar visa la o croaziră pe Mediterană e un preț ok…dar plecând de la prețul de cazare, fără a mai pune diverse cheltuieli zilnice, nu cred că chestia asta e fezabilă pentru o familie de pensionari români pentru o perioadă lungă de timp. Dar cred că e foarte ok pentru cineva care vrea să experimenteze o astfel de vacanță, să zici că odată în viață ai făcut și o croazieră. Altfel, în condițiile în care nu ai inclus în prețul croazierei internetul, pentru cei ce se gândeau că o croazieră este o soluție pentru muncă remote, neah, e scump internetul pe vasele de croazieră.

Altfel, cred că dacă ești în situația americanilor din articol, dacă ai o pensie mult peste medie, dacă mai ai și ceva pus deoparte și eventual o casă pe undeva pe la țară unde să te retragi când se termină banii, dar și o casă pe care să o vinzi, cred că te poți descurca să legi o croazieră de alta vreme de 1-2 ani. Poate chiar mai mult…că prinzi experiență, mai prinzi o reducere la croaziere.

Articolul ăsta e făcut pe genunchi, un fel de ciot ce va fi trecut într-un colț al minții în așteptarea momentului în care o să pun sapa în cui și o să văd ce voi face la pensie. Că nu-i așa, toți visăm că la pensie vom face tot ce nu am făcut cât am fost în putere. Sincer, nu am luat niciodată în calcul ideea unei croaziere. Dar dacă stai să te gândești, pleci cu iubita în concediu la greci o săptămână și tot te sare de 1000 de euro. Asta așa, nici pe sărăkie dar nici pe opulență. Dap, cred că ar trebui să mă gândesc serios și la o croazieră…că mă gândesc că dacă cauți oferte de croazieră din timp, poți găsi și ceva ce sună a chilipir. Altfel, cred că e o soluție și pentru cineva care face o vacanță undeva departe și vrea să se întoarcă spre Europa cu o croazieră. Sau pentru cineva care vrea să petreacă Crăciunul în Seychelles, de pe același site am găsit și o croazieră de 30 nopți cu îmbarcare din Veneția pe 16 noiembrie. Ajungi în Seychelles pe 16 decembrie…tocmai la timp să te odihnești puțin și să te pregătești de Crăciun.

Prețul de pornire pentru croaziera asta lungă pornește de la 1760 euro, în condiții similare cu prima croazieră.

Cum ziceam, la noi, marele dezavantaj la achiziționarea unei croaziere ține de faptul că îți cresc costurile legate de transportul până la locul de îmbarcare pe vasul de croazieră și apoi pentru întorcere acasă.

Deși am scris articolul ăsta cam la pamflet, cred că merită să-l trec la categoria planuri de vacanță. Că știi cum e, odată ce începi să cerni și să cauți alternative, cam toate călătoriile par mult mai ieftine decît par la prima vedere. Și na, omul de rând gândește că o croazieră este cumva o chestie de opulență, pentru bogătași. Neah, cred că poți găsi o croazieră care să nu te coste o avere. Deci, încă ceva de făcut în viața asta…o croazieră. Altfel, poate chestia asta legate de croaziere o să dea bine și la monetizare…că mă gândesc că e ceva concurență și pe nișa asta.

Lasă un comentariu